Το φυσικό περιβάλλον δεν έχει σύνορα και ο πόνος είναι κοινός για όλους

 English

Türkçe

Η φωτιά που ξέσπασε σε ένα παράκτιο δασώδες θέρετρο της Ανατολικής Αττικής είχε τραγικές συνέπειες, Πολλοί οι νεκροί, πολλοί και οι συνοικισμοί που καταστράφηκαν. Εξαφανίσθηκαν έργα  εκατον-τάδων χρόνων και είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν χρόνια πολλά για την ανασύνταξη της περιοχής.

Η φωτιά πλήττει πάντοτε την περιοχή όπου ξεσπά, μάτωσε όμως και εμάς που ζούμε στα Μούγλα, στα παράλια του Νοτίου Αιγαίου αλλά και κάθε ευσυνείδητο άτομο. Περαστικά σας γείτονες μας. Εκφράζοντας όμως τα συναισθήματα αλληλεγγύης μας προς αυτούς θέλουμε παράλληλα να τονίσουμε ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι επιβάλλεται η συνεργασία των δύο λαών μας. Εσείς και εμείς που ζούμε στην ίδια βιογραφική περιοχή πρέπει να διδαχθούμε από την πρόσφατη τραγωδία σας η οποία οφείλεται κυρίως, στις αλληλοεπιδράσεις ανθρώπου και φύσης, είναι δε γεγονός ότι με τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές η όλη κατάσταση θα επιδεινώνεται συνεχώς, φυσικά με τις αντίστοιχες συνέπειες.

Απευθυνόμαστε ταυτόχρονα προς την παγκόσμιο δημοσία γνώμη ‘

Εξετάζοντας παράλληλα τα συγκεκριμένα φαινόμενα θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά το συμπέρασμα ότι αν δεν θα ληφθούν έγκαιρα τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία της κοινής κληρονομιάς μας ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι στο μέλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι καταστάσεων πλέον τραγικών.

Παγκοσμίως έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι βασική αιτία των συνεπειών αυτών είναι η συνεχής, η καθημερινή εξαφάνιση των φυσικών πηγών ζωής. Υπάρχουν βέβαια διεθνείς συμφωνίες για την πρόληψη των σχετικών αυθαιρεσιών, πλην όμως δεν τηρούνται. Επιβάλλεται επομένως να παύσουμε να αντιμετωπίζουμε τη φύση ως μια ανεξάντλητη πηγή και να προχωρήσουμε στην άμεσο εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για την αναζωπύρωση της. Επιβεβλημένη κρίνεται εξ άλλου η προστασία των βιολογικών ποικιλιών, η προστασία των δασικών και υδάτινων πηγών των ποταμών και γεωργικών εκτάσεων. Πρέπει να παύσουμε να θεωρούμε τη φύση αστείρευτη πηγή αναλωσίμων αγαθών και να διαμορφωθεί κατά τρόπον ώστε να δημιουργηθούν νέες φυσικές μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Η ακολουθούμενη πολιτική και το ομολογούμε μετά λύπης είναι εσφαλμένη γιατί όχι μόνον δεν είναι φιλική προς τη φύση αλλά σχεδόν τροφοδοτεί τη φωτιά. Ως απλοί πολίτες αλλά και με ανθρωπιστικά κίνητρα θεωρούμε υποχρέωση μας να απευθύνουμε για άλλη μια φορά έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να εγκαταλειφθεί τόσο στα Μούγλα, όσο και σ όλη την Τουρκία η ακολουθούμενη εν κρυπτώ και εν αγνοία του λαού,  πολιτική αναμόρφωσης  των οικοσυστημάτων μας που με την εφαρμογή της θα αποδειχθεί καταστρεπτική τόσο για τις γεωργικές εκτάσεις όσο και τους υδάτινους πόρους , ενώ θα μας αφήσει απροστάτευτους έναντι μεγάλων πυρκαϊών. Απευθύνουμε τέλος και για άλλη μια φορά την έκκληση μας να εγκαταλειφθούν

οι απόρρητες διεργασίες και να σεβασθούν επιτέλους οι αρμόδιες αρχές  ως συμβαλλόμενα μέρη, τις υφιστάμενες διεθνείς  συμφωνίες στο πλαίσιο μιας διαφανούς πολιτικής.

Απευθυνόμαστε ταυτόχρονα προς την διεθνή δημοσία γνώμη να προβούμε από κοινού στις επιβαλλόμενες κινητοποιήσεις προς τις κατά τόπους κυβερνήσεις ώστε να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τις υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες και να διατηρηθούν οι χώροι διαβίωσης μας που αποτελούν κοινή  μας κληρονομιά.

Ενισχύστε λοιπόν τη διεθνή μας αλληλεγγύη για να εξασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων μας και τη διαβίωση μας σε ένα δίκαιο και βιώσιμο κόσμο.

Ως Περιφερειακή Πλατφόρμα Μούγλων εκφράζοντας και πάλι τις καλύτερες ευχές μας προς τον Ελληνικό λαό σχετικά με την τραγωδία που βιώνουν θέτουμε υπόψη όλων ότι είμαστε έτοιμοι για μια συνεργασία εγχώρια και διεθνή και κάθε μορφής προς επίτευξη των ως άνω επιδιώξεων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΟΥΓΛΩΝ 28/07/2018

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir