Müjdemi açıklıyorum

0

Doğal gaz bulma müjdesi tutmadı. Müjdeyi sadece iktidar sattı, muhalefet partileri satın aldı. O kadar. Halka mikrofon uzatanlar bile sevenlerin arkadan “ama” ile devam eden sözlerini saklayamadı.

Ama daha kötü bir şey oldu. Doğal gazın iklim ve çevre boyutuna dikkat etmeyen iktidar HES’lerle, beton ve asfalt ile teslim aldığı Giresun’da büyük bir gerçeklikle yüzleşti. Can kayıpları ve kaybolan insanlar ortada iken iktidarın payı yokmuş gibi gaz meselesini sürdürmesi zora girdi.

Son dönemde hepimizin müjdeye ihtiyacı var. Bu açık. Patlayan salgın, patlayan işsizlik, ekonomik ve iklim krizi karşısında insanlar devletten bir şeyler bekledi. İktidar bile beklentinin farkında idi. Öyle ki, ertesi gün Enerji Bakanı medyaya çıkıp indirimin ihtimalini telaffuz etmek zorunda kaldı. Ama ötesine gidemezdi, çünkü bu yatırım indirim değil, bindirim getirecekti.

MUHALEFETİN HALİ

Toplum böyle parçalı bulutlu hali ile iyiyken muhalefet bu testte döküldü.

CHP cephesinden Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Grup Başkanvekili Engin Altay ve eski cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce hayırlı olsun dileklerini peşinen paylaştılar. Milletimizin refahı ile ilişki kurdular. Hatta İnce hızını alamadı ve iktidarın yıkımları ortada iken denizlerde de yıkıma devam etmesini “Mavi Vatan’ın tamamında arama çalışmalarına devam edilmelidir” çağrısı ile devam ettirdi.

İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Türkkan bulanlara teşekkür ederken “1 metreküp bile bulunsa memleketimiz için bulunmuş” ifadesi ile enerjinin faturasının halka, kârlarının ve mülkünün AK Parti’ye ait olduğunu görmezden geldiler.

HDP’de Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise “Saray’ın israf rejimi iki yılda kasayı tüketti. Doğal gaz yalnızca ara gazı verir. Çöküşü durdurmaz!” açıklaması ile ekonomik bir eleştiride bulundu. Hem de HDP ekolojist değil, ekonomist bir partiymiş gibi!

Bu listeye Gelecek ve Deva partilerinin hayırlı olsun dileklerini de eklemek lazım.

Türkiye İşçi Partisi eleştirel yaklaşan parti olsa da iktidarın“enerji ihtiyacı” söylemini kullanarak açık verdi.

Ama bu süreçte en isabetli açıklama CHP’den Selin Sayek Böke’den geldi. Sayek enerjinin ekonomi-politiğine hakim bir şekilde “”Varsa o kaynak, ‘Türkiye’ye kalkınma getirir mi’ sorusunun cevabı hayır olduğu için endişeliyim” derken halka bir faydasının olmayacağını açık bir şekilde ifade etti.

GazeteDuvar’da yayınlanan yazının tamamını okumak icin; https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/08/24/mujdemi-acikliyorum/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir