Muğla’da 80’lerde Başlayan Çevre Mücadelesi ve “Doğal Sitler Doğal Kalsın!” Kampanyası

0

“Türkiye’de Yerel Çevre Hareketleri dosyamıza Muğla ile devam ediyoruz. Muğla’da çevre hareketi, 1986-87 yıllarında Gökova’ya Kemerköy Termik Santrali yapımına karar verilmesi ile başlıyor ve çeşitli STK’ların kurulması ile çeşitleniyor. 2016’da 6 ilçenin katılımıyla oluşan Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi adına konuştuğumuz İstem Akkoyunlu, “Biz, yaşadığı coğrafyanın bozulmasını istemeyen yöre sakinlerinin yapması gerekeni yapıyoruz. Ekosistemimizi koruyoruz. Susmuyoruz ve hakkımızı arıyoruz.” diyor. Akkoyunlu, başlattıkları Doğal Sitler Doğal Kalsın Kampanyası’na destek çağrısında bulunuyor.”

Muğla’da Gökova’ya Kemerköy Termik Santrali yapımına karar verilmesiyle başlayan çevre hareketi, Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Gökova Akyaka Sevenler Derneği, Akyaka Dayanışması, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği kurulmasıyla genişliyor. 2016 yılında Muğla’da doğanın, ortak yaşam alanlarının korunması için tüm beldelerden yurttaş ve STK’ların katılımıyla kurulan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Menteşe, Bodrum, Gökova, Datça, Milas, Fethiye meclisleri olarak kentte çevre mücadelesi sürüyor. Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi adına İstem Akkoyunlu Muğla’da ve Gökova’da yerel çevre hareketinin dinamiklerini ve sorunları özetliyor.

Gökova’da çevre hareketiniz nasıl ve ne zaman başladı?

Gökova’daki çevre hareketinin başlangıcına aslında ‘’Muğla Çevre Hareketi’’ başlangıcı demek daha doğru olacaktır. Çevre hareketimiz 1986-87 yıllarında Gökova’ya Kemerköy Termik Santrali yapımına karar verilmesiyle başlıyor. Termik santralin yapılacağı bölge olan Gökova Körfezi Türkevleri’nde köylülerin toprakları istimlak edilmeye başlanıyor. Köylüler direniyor. Direnişi çevreciler ve birçok STK destekliyor. Böylelikle Muğla Çevre Hareketi filizleniyor.

2016 yılına kadar geçen sürede Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Gökova Akyaka Sevenler Derneği (GAS-DER), Akyaka Dayanışması, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği (GEY-DER) kuruluyor. Çalıştaylar düzenleniyor, bölge biyoçeşitliliği konusunda araştırmalar yapılarak raporlanıyor. Akyaka’nın Yavaş Şehir olması gibi çok önemli oluşumlarla çevre mücadelesi sürdürülüyor. Akyaka’nın vizyonu belirleniyor. Gökova ve Akyaka Çevre Hareketi denildiğinde, her zaman isimleri anılan iki kişi var. Saynur Gelendost ve Heike Tholl Schmitz.. Selam olsun.

2016 yılında ise Muğla bölgesinde doğanın, ortak yaşam alanlarının korunması için tüm beldelerden bir araya gelen yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu bir ortak platform kurulmasına karar verildi ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) kuruldu. MUÇEP Meclislerden oluşan bir yapı. Bugün Menteşe, Bodrum, Gökova, Datça, Milas, Fethiye meclisleri olarak Muğla için çevre mücadelemizi veriyoruz.

MUÇEP Gökova Meclisi olarak şu andaki mücadelemiz ise geçtiğimiz eylül ayında başladı. Gökova Körfezi’nde yer alan ve sit derecesi düşürülen Gökova sulak alanına bir şirket konteynerler üzerinde 15 adet ahşap ev getirdi. Bununla da kalmayıp ahşap yürüyüş yolu inşa etti. Hemen akabinde, 13 Ekim 2020 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Akyaka İmar Değişikliği Planı’nın bir ay süre ile askıya çıktığını öğrendik. Bu imar değişikliyle Akyaka’da geri dönüşü olmayacak yapılaşma tehditleriyle karşı karşıya kalacağımızı gördük.

Sivil Sayfalarda yayınlanan yazının tamamı için aşağıdaki linki tıklayınız

https://www.sivilsayfalar.org/2020/12/19/muglada-80lerde-baslayan-cevre-mucadelesi-ve-dogal-sitler-dogal-kalsin-kampanyasi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir