Konsensus İnşası
Datça’da tematik söyleşiler devam ediyor. 12 Mayıs’ta Faruk Alpkaya’nın kolaylaştırıcılığında birbirimizi anlamaya, daha da çoğalmaya, birlikte bir şeyler yapmaya nereden başlayacağımıza dair sohbetimizden sonra yeni bir sohbetle tartışmalarımızı sürdürüyoruz!
Diyelim ki:
<<Ortada halledilmesi, çözülmesi gereken bir mesele, bir sorun, bir çatışma varsa; hatta bunlar bir konu etrafında birden fazlaysa; üstelik birden fazla kişi, kurum, devlet, yani tarafı ilgilendiriyorsa bu durumu nasıl ele alacağız?
Bu durum nasıl halledilebilir?
Kavgalarla, çatışmalarla ve küslüklerle çözülemeyen sorunların üstesinden nasıl gelinebilir? İlkel toplumlarda, hatta günümüzde olduğu gibi kaba kuvvete, şiddete başvurarak, kazananın dediği mi olmalı? Oylama yapmak, bir karar almak için yeterli ve tek yol mudur? “Çoğunluk demokrasisi” anlayışındaki gibi her durumda sadece çoğunluğun sözü mü geçmeli? Bu türden çözümler ne kadar kalıcı, sürdürülebilir olabilir? Ezilenler, mağdurlar, mazlumlar günümüzde ne kadar sessiz kalabiliyor? Çoğunluğun olduğu kadar azınlıkta kalan, sesi fazla çıkamayan, güçsüz ve dezavantajlı kesimlerin, hatta gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını, beklentilerini karşılayacak çözümler üretmek için yaratıcı fikirler ortaya koymanın yöntemi ne olabilir?
Bir müzakerede kırmızı çizgilerin altına inmemek, karşı tarafa hiçbir ödün vermemek bir başarı mıdır? Ya kırmızı çizgilerin üzerindeki alanlarda elde edebileceğiniz daha çok şey varsa? Kazanmanız, daima başkasının kaybetmesi pahasına mı olur? Bir müzakere masasından hemen hemen bütün tarafların az veya çok memnun kalkması mümkün mü? Bu nasıl başarılabilir? Bu başarı, gelecekteki başka ortaklıklara, işbirliklerine, yeni çözümler üretmeye yönelik kalıcı ilişkilere nasıl taşınabilir? Konuşup konuşup ayrıldığımız; hiçbir sonuca varmayan toplantıları, nasıl verimli ve sonuca götüren süreçler haline getirebiliriz?>>
28 Haziran’24 Saat 14.00’de bu kez Sema Alpan Atamer’le, Konsensusun İnşası üzerine sohbet edeceğiz. Sema Alpan Atamer önce bize kavramı ve bu kavramı nasıl tartışacağımıza dair bir sunum yapacak sonra bu sunumun ardından biz de sorularımızı soracak ya da söyleyeceklerimizi söyleyeceğiz…
Sema Alpan Atamer’in “Konsensusun İnşası” isimli kitabından da yararlanacağız… İletişim Yayınlarından çıkan kitabın ilk bölümünü İletişim Yayınları adresinden okumak mümkün: https://iletisim.com.tr/Images/UserFiles/Documents/Gallery/konsensusun-insasi.pdf
3. tematik sohbetimize bekliyoruz:
28 Haziran Cuma Saat 14.00, Datça Bülent Ecevit Kültür Merkezi Toplantı Salonu