24 Ekim’de Muğla Çevre Platformunun çeşitli yerel meclislerinden 50’den çok çevre gönüllüsü uzun bir aradan sonra Gökova Belediye Parkında buluştu.
Toplantı Gündemi:
1-Yerel Meclislerden bilgilendirmeler,
2- Çalışma Ekiplerinin yaptığı işler hakkında bilgilendirmeler,
3- MUÇEP Derneği ve süregiden davalar,
4- Yürütme Kurulunun yeniden yapılandırılması,
5- Bileşenler ve diğer örgütlerle ilişkiler,
6- Önümüzdeki dönemin planlanması ve serbest kürsü olarak belirlenmişti…
MUÇEP Yerel Meclisleri
Toplantıya en kalabalık katılımlardan biri de yeni kurulan Köyceğiz Meclisinden oldu. Milas ve Bodrum Meclisleri, orman yangınları, yapılaşma, ormansızlaştırma, kıyı ve sulak alanların yağmalanması gibi birçok sorunlarını paylaştılar. Ancak hem Milas ve hem de Bodrum meclisinin en acil ve dikkat çekici probleminin Akbelen’deki ormansızlaştırma ve kömür santralleri-madenleri ile birlikte, Ağaoğlu İnşaat ve Net Holding eliyle Bargilya Tuzlasında yapılmak istenen devasa tatil sitesi olduğu ve bir hukuk mücadelesi başlattıkları görüldü. Muğla’daki orman yangınlarından en çok etkilenen Marmaris Meclisi temsilcisi yangınlar sonrası ormansızlaştırmaya karşı çabaları ve Sinpaş tarafından Kızılbük’teki betonlaşma ve kıyı yağması ile yine Karacasöğütteki MUÇEV’in karıştığı yat limanı rezaletini aktardılar. Datçalılar, yeni yat limanı, kargı koyu özelleştirmesi ve taş ocaklarına itirazlarını dillendirdi. Gökovalı temsilci, meclislerini yeniden yapılandırdıklarını Özel Çevre Koruma Bölgesi olan yerleşimlerinde çevre saldırılarına karşı çalışmalarını yeni çalışma grupları kurarak hızlandırdıklarını anlattı. Yeni kurulan Köyceğiz Meclisinden temsilciler, coşkuyla karşılandı. Orman yangınlarının verdiği zararlar, göl ve su kaynaklarına verilen zararlar ve özellikle Sandıras civarında açılmaya çalışılan maden alanlarına karşı çalışmalarını aktardılar. Toplantıya yeni oluşturulmaya çalışılan meclisler için Ortaca, Dalyan’dan da katılımlar oldu. Menteşe Meclisi Girişimi de yeni dönem için sözcülerini yeni oluşturulacak Yürütme/Koordinasyon Kuruluna ileteceklerini belirti.
Çalışma Ekipleri
Meclislerden sonra Çalışma Grupları çalışmalarını aktardı: ÇED Çalışma Grubu, Datça Yapılaşma Sorunları Grubu ve Medya Komisyonları çalışmalarını anlattı. Dernekle ilgili paylaşımlar da yapıldı. Medya Komisyonunun faaliyetleri anlatılırken temsil ve yönetim tarzları üzerinden değerlendirmelerde bulunuldu.
Yürütme/Koordinasyon Kurulunun Oluşturulması
Öğleden sonraki oturumda, 21 kişilik Yürütme/Koordinasyon Kurulu oluşturuldu ve eşsözcülerin nasıl belirleneceğine dair usül tartışmaları yaşandı… Yürütme/Koordinasyon Kurulunun kendi içinde toplanarak eşsözcülerin ve diğer kurumlara dönük temsilcilerin seçilmesi ve çalışma gruplarının yeniden oluşturulmasına dönük değerlendirmeleri yapması istendi.
28 Ekim 2021 Koordinasyon/Yürütme Kurulu Toplantısı
Koordinasyon Kurulundan 18 kişinin katılımı ile yapılan toplantıda eşsözcülerin kurul içinden ve farklı meclislerden seçilmek üzere biri kadın ve diğeri erkek olmak üzere en çok 3’er aylık periyotlar için (rotasyona tabii olarak) belirleneceği kabul edildi ve ilk sözcüler belirlendi (ancak sonrasında çıkan tartışmalar nedeniyle belirlenen adaylar görevlerinden çekildi).
Mevcut Çalışma Grubu ve Komisyonların meclislerin belirlediği en az birer temsilciyle yeniden kurulması konusunda da anlaşıldı ve ilk iş olarak MUÇEP İletişim Ekibinin yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesine karar verildi. Yeni örgütlenme için bir geçiş sürecine de ihtiyaç olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir