Diktatörlüğe Karşı Milyonlara Ulaşmalıyız
Ekolojik Politik Konferansı, Şişli’de ekoloji deneyimlerini konuştu. Konferansa katılan Camila Mudrek, “Diktatörlüğe karşı milyonlara ulaşmamız gerekiyor” dedi
Ekoloji hareketi temsilcileri İstanbul Şişli’de bir araya gelerek Ekoloji Politik Konferansı’nı düzenledi. Brezilya’dan gelen Camila Mudrek, “Madencilik için ülke kalkınacak istihdam olacak diyorlar. Bu dünyanın en büyük yalanı. Medya ise bu yalanın en büyük savunucusudur” dedi.
“Hayatımızın her alanında direnmemiz gerekiyor”
Gazete Duvar‘dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre; Movimiento por la Soberania Mineral en Brasil’den Camila Mudrek, Latin Amerika ve Brezilya’nın başkanlara, diktatörlere ve neoliberalizme karşı her zaman direnişte olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Yeni bir yok etme döngüsüyle karşı karşıyayız. Politik ve ahlaki olarak yok etmek döngüsü olan yeni bir kapitalizm var. Hayatımızın her alanında direnmemiz gerekiyor. Almanya uranyumu ülkesinden atıyor ve bu şirketleri kapatıyor. Oradakiler bu uranyumu istemiyor ancak Brezilya bu çöpü parayla satın alıyor. Brezilya Almanların istemediğini ve çöpe attıklarını satın alıyor.”
“Diktatörlere karşı milyonlara ulaşmamız gerekiyor”
Brezilya’nın inanılmaz bir hasar gördüğünü ifade eden ve diktatörlüğe karşı büyük bir direniş başlattıklarını belirten Mudrek şunları söyledi: “Milyonlara ulaşmamız gerekiyor direniş için. Kentsel nüfusla da bir araya gelmemiz gerekiyor. Ancak sokaktaki insanlar bir şeylerin değişimini başlatır. Bizim korkunç başkanımız, kendisine oy verilmeyen bölgeler için ‘Benim umurumda değil’ diyor. Geniş bir mücadele cephesini geliştiriyoruz. Kızıl olmak, komünist olmak çok zor. Bizler ülkemizin iç mihraklarıyız. Bizi gördüklerinde, ‘Küba’ya dön, defolun buradan’ diyorlar. Kapitalizmin maskesini düşürmemiz gerekiyor.
Madencilik için ülke kalkınacak istihdam olacak diyorlar. Bu dünyanın en büyük yalanı. Medya ise bu yalanın en büyük savunucusu Bu neoliberalizm maskesini düşürmemiz gerekiyor. Geleceğe bakmamız gerekiyor. Düşmanımızın ne yapacağını bilmemiz için geleceğe bakmamız gerekiyor.
Biz değişime hayatlarımızı adayarak büyük bir risk aldık. Bütün bu kederlere, huzursuzluklara ve zorluklara rağmen direniyoruz.”
“İsyanı yeniden tarif etmemiz gerekiyor”
Konferansta konuşan Refikler Komünü’nden Eray İnce, isyanın yeniden tarif edilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Kabullerimize yeniden bakmamız gerekiyor. Biz komünüz. Tüketimin ne olduğunu yeniden konuşmak gerekiyor. Tükettiğimizin yarısından fazlasını üretiyoruz” diyen ince, “Eleştirel bir zeminde kendi hayatımızı önemsiyoruz. Başka bir toplumun öznesi olmak ancak bir komünde mümkündür. Bu zemin bir mücadele eşiğidir. Kendimize vadettiğimiz geleceği için mücadele ediyoruz. Bu bir mevzi kazma mücadelesidir. Komün bu anlamda bir başka özne ve toplumsal kurma halinde çok yakın bir yerde durduk. Sadece sınıf eksenli bir yerde bakmak çözücü değil. Bir yerde komünistlikten söz ediyoruz ama diğer taraftan erkekliğimiz sürüyor. Bir yerde örgütlenmeden söz ediyoruz ama diğer taraftan milliyetçiliğimiz sürüyor. Bir taraftan feminizimden söz ediyoruz ama diğer taraftan muhafazakarlığımız sürüyor. İsyanı yeniden tarif etmemiz gerekiyor. Kabullerimize yeniden bakmamız gerekiyor, bunlarla nasıl yüzleşeceğimiz ile ilgili yeni bir tartışma başlaması gerekiyor. Çözüm üretiyor muyuz üretmiyor muyuz diye başlaması gerekiyor bu tartışma. Kapitalizm artık hayatımızın tamamını istiyor. Kapitalizm soluduğumuz havadır. Örgütlenme konusunda eksikliklerimiz var. Tüketimi tartışıyoruz ama üretimi tartışmıyoruz. Üretimin kutlanmasını bırakmalıyız. Mülkçü ideolojiyle hesaplaşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Dünyadaki bütün çevre sorunlarını Bursa yaşadı”
Bursa Çevre Platformu adına Ekolojik Politik Konferansı’na katılan Murat Demir ise Bursa’da 25 tane sanayi bölgesi olduğunu açıkladı ve bunların 15’i ise organize sanayii olduğunun altını çizdi. Demir, “Dünyadaki bütün çevre sorunlarını Bursa yaşadı. Bursa’nın çevre mücadelesi eskiye dayanıyor. Bu mücadele Orhaneli Termik Santrali’ne filtre bacasını takma mücadelesi ile başladı. Bin 200 çevre sorununa müdahil olduk. Bu küçük bir rakam değil. Bursa’da dört termik santrali engelledik. İki çimento fabrikasını engelledik. İki altın madeninin Bursa’da açılmasını engelledik. Çok ciddi kampanya ve süreçler neticesinde oldu” diye konuştu.
“Kadınlar erkeklerden daha gerçekçi”
Demir Türkiye’de GDO’ya hayır platformun kurucusu olduğu söyleyerek şöyle devam etti: “Bazı platformlar da HDP de vardı, MHP de vardı. Hep birlikte çalıştık Bursa’da. Amacımız Bursa çevre mücadelesini bir çatı altında toplamak. Çok ciddi bir şekilde halkında desteklediği bir organizasyon olarak devam ediyor. Bursa’da çok ciddi madencilik sorunu var. Halkın desteği ile 20’ye yakın madencilik faaliyetlerini engelledik. Bursa Barosu çevre komisyonu çok önemli bir komisyon. Hukuksal anlamda da destek veriyorlar. Bilim hukuk ve mücadele bir arada. Düğünlerde bile bir araya gelmeyen kitlelerde şehrin merkezinde bir araya getirerek çok önemli kazanımlar elde ettik. Kadınlar daha gerçekçi. Biz köylere gittiğimiz zaman şirketler de arkamızdan giderek oradakileri bize karşı kışkırtıyor. Erkekler bunlara inanıyor ama kadınlar inanmıyor ve bu şirket çalışanlarına karşı tavır alıyor. Bizim için dış mihrak diyorlar. Erkekler kandırılıyor ama kadınlar kanmıyor ve sopayla kovalıyor.”
Kaynak: https://www.yesildirenis.com/2019/11/10/diktatorluge-karsi-milyonlara-ulasmaliyiz/