Antroposen Çağ ve Fotoğraf:
Datçalılar, 3 Şubat Cumartesi günü Usta Fotoğrafçı Özcan Yurdalan’ı ağırlıyor.
Özcan Yurdalan, 1977’de AFSAD – Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği kurucularındandır. Fotoğraf Vakfı ve Nar Fotoğraf Ajansının da kurucuları arasında da yer aldı. Cumhuriyet, Milliyet, Evrensel ve daha birçok gazete ve dergide gazetecilik yaptı, fotoğraf ve yazılar yayınladı. Fotoğrafları birçok ulusal ve uluslararası ajanslarda, yayınlarda yer aldı. Birçok ödül almıştır ve birçok ödüllerde de görüşlerine başvurulan bir sanatçıdır.
Çok sayıda ortaklaşa fotoğraf kitabında fotoğraflarına yer verildi. Aralarında fotoğraf ve metinlerle Gezi Direnişini konu alan Bir İsyanı Fotoğraflamak isimli kitap dahil, Sarı Otobüsle çıktığı seyahatlerden derlediği kendisine ait birçok fotoğraf kitabı da var:
- Ahşap Fanus – İran Yolculuğu – Sarı Otobüs 1 – Agora Kitaplığı, İstanbul 2005
- Mavi Çöl – Pakistan Yolculuğu – Sarı Otobüs 2 – Agora Kitaplığı, İstanbul 2005
- Namaste – Hindistan Yolculuğu – Sarı Otobüs 3 – Agora Kitaplığı, İstanbul 2007
- Sagarmatha Eteklerinde -Nepal Yolculuğu-Sarı Otobüs 4-Agora Kitaplığı, İstanbul 2005
- Naure Çarkı – Suriye Yolculuğu – Sarı Otobüs 5 – Agora Kitaplığı, İstanbul, 2006
- Belgesel Fotoğraf ve Fotoröportaj – Agora Kitaplığı, İstanbul 2007
- Atların Denizi– Moğolistan Yolculuğu Sarı otobüs – 6 – Agora Kitaplığı,İstanbul 2009
- Bir Seyyahın Kaybolma Kılavuzu – Yolcular İçin El aynası-1 – Agora Kitaplığı, İstanbul 2010
- Magrip En Uzak Batı – Fas Yolculuğu- Sarı Otobüs -7 – Agora Kitaplığı –İstanbul 2013
(bkz: Özcan Yurdalan – Vikipedi (wikipedia.org). Uzun yıllardır, fotoğraf eğitmenliği yapıyor. Atölyeler düzenliyor.
Yurdalan, “Antroposen Çağ ve Fotoğraf Sergisi/Sunumu” için uzun yıllardır çalışıyor, fotoğraf ve metinlerini sürekli olarak güncelliyor. Sanatçı, Datça’da “DKSD-Datça Kültür ve Sanat Dayanışması”nın çağrılısı olarak 3 Şubat 2024 Cumartesi saat 18.30’da Bülent Ecevit Kültür Merkezinde derlediği fotoğraflar üzerinden bir sunum yapacak.
Sanatçının Datça’da yapacağı sunumda Datçalı fotoğraf sanatçımız Umut Kaçar’ın da katkılarını anmadan geçmek doğru olmaz.
Fotoğraf Umut Kaçar. İzmit Körfezi, 30 yıl öncesine kadar (tıpkı Datça gibi) doğal güzellikleri, sakin deniziyle büyük kentlerden gelen yazlıkçılara ev sahipliği yapıyordu. Ancak bugün sanayinin neden olduğu kirlilik yüzünden neredeyse yaşanmaz durumda.
Sanatçı (Özcan Yurdalan), sunumunu aşağıdaki cümlelerle anlatıyor:
Endüstri çağının başından beri gezegenimiz insan faaliyetleri nedeniyle 1,3 derece ısındı. Bu sıcaklık artışının önümüzdeki yıllarda 1,5 dereceye varması halinde olağandışı doğa olaylarının çoğalacağı küresel iklim krizinin birçok canlının varlığını tehdit edeceği belirtiliyor.
Sanayi devriminden bu yana kapitalist sistemin enerji ihtiyacını karşılamak için kömür ve petrol başta olma üzere fosil yakıtlara bağımlı bir “tüketim uygarlığı” kurduk. Piyasanın sınır tanımayan kar hırsı ile karar vericiler su havzalarını, tarım alanlarını, ormanları tahrip etti, doğal alanları betonlaştırdı, biyolojik çeşitliliği azalttı, sera gazları doğal sınırları aştı.
Dünyada iklim sorunları konusunda uzun süredir çalışan pek çok fotoğrafçı var. Ülkemizde ise bu meseleyi ele alan az sayıda fotoğrafçının kapsamlı ve nitelikli çalışmalarını biliyoruz.
Bu sunum çağımızın bu başat sorununa değiniyor ve dünya fotoğrafçılarının tanıklıklarını paylaşıyor.
Dünya’nın hızla insan faaliyetleri nedeniyle iklim krizine sürüklendiği çağımızda, umarız sanatın ışığı ile “makus talih”imizi de değiştirebiliriz…