Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi, MUÇEP Menteşe Meclis birlikte bir doğal yaşam festivali örgütledi. Deştin Çayının kenarında. Festivale Muğla’nın dört bir yanından MUÇEP Meclisleri katıldı. Muğla dışından da konukları oldu Festivale uluslararası katılım da oldu… 28 ve 29 Eylül’de Deştin’de, yüzlerce yaşam savunucusu toplandı ve Deştin Çayının özgür akması için verilen mücadeleyi kutladı…

Uzun yıllar süren mücadeleleri ile Deştin Çimento Fabrikasını durduran Deştinliler, Bayırlılar, MUÇEPliler, Muğlalılar, Muğla dışından başka başka şehirlerden, ülkelerden konukların katılımıyla 28-29 Eylül’de Deştin’de Köy Meydanında bir uluslararası festival düzeledi. Festivali, Çimento Fabrikasına karşı birlikte mücadele eden Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Muğla Çevre Platformunun Menteşe Meclisi birlikte mücadele ettiği gibi, bu organizasyonu da birlikte yaptı. Festivale Uluslararası Orman Savunucuları Ağından Elizabeth Victoria Hudson, Amazonlardan Reglianne Pereira Guajajara, Latin Amerika’da Topraksız Köylüler Hareketinden Jane Andreia Cabral da katıldı ve birer selamlama konuşması yaptı.
Festivalin afişi ve program akışı şöyleydi:

Deştin’de yapılan festivale, MUÇEP – Muğla Çevre Platformunun çeşitli yerel meclislerinden MUÇEP gönüllüleri, değişik STK’lardan ve Siyasi Partilerden temsilciler, Türkiyenin çeşitli illerinden ve yurtdışından gelen yaşam savunucuları ile birlikte yüzlerce insan, Festival Alanı önünde davul ve zurnalarla karşılandı. Festival Alanına erişmek üzere STK’ların Pankartları altında sloganlar atıldı. Davul ve zurna eşliğinde uzun bir kortej oluşturularak. Festival Alanına yüründü.

Törende coşku dolu anlar yaşandı: Amazonlardan ve Brezilyadan katılan temsilciler Topraksız Köylüler Hareketinin bayrağını, Deştin ve Akbelen Direnişçilerine teslim etmeye değer gördüler… Bayrağı teslim alan Deştinliler de Deştin Deresi Özgür Akacak yazılı yeşil mücadele önlüklerini Amazonlardan gelen yoldaşlarına hediye etti.

Topraksız Köylü Hareketinin Bayrağı, Deştin ve Akbelen Direnişçilerine hediye edildi…

Festivale Belediye Başkanı Ahmet Aras da yoğun tezahürat altında katıldı. İassoslu çocukların tiyatro oyunu beğeni ile izlendi. Akşam Geniş Merdiven Müzik Topluluğu yine herkesi, tüm katılanları coşturdu. Festivalde katılımcıların kendi yörelerinden getirdikleri taşlarla bir Mücadele Anıtı yapılması için de bir çalışma başlatıldı.

GündemFethiye’nin Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivaline dair detaylı haberine: Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali başladı (gundemfethiye.com) bağlantısından erişebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir