Bartın’da  Taş Kömürü İşletmesinde yerin 300 metre altından ölüm haberleri geldi. Şu ana kadar en az 40 işçinin öldüğü bildiriliyor. Hala toprak altında olanlar da var.  Hemen tüm tedarik ve bakım-işletme hizmetlerinin  verimlilik – kar maksimizasyonu adına özel taşeronlar vasıtasıyla yapıldığı işletmelerde kar hırsı, yaşamı önemsemiyor, önlem almıyor. Uzun yıllardır doymak bilmez bir iştahla özel şirketler tarafından işletilen ve hemen hiç önlem alınmayan Soma’da da 301 madenci ölmüştü ama sorumlular ya hiç ceza almadı ya da çoktan serbest kaldı… Gazeteler, televizyonlar haberi kaza diye, kader diye veriyor. MUÇEP Datça Meclisi iş cinayetlerinin kaza ya da kader olmadığını söylüyor ve herkesi yaşam alanlarını savunmaya çağırıyor!
MUÇEP Datça Meclisinin açıklaması şöyle:

Bartın’dan yine kara haberler geliyor!
Yeryüzünün sevgili “kulları”, yerin yüzlerce metre altında can veriyor. Yine “bu işin fıtratında var” denilip geçilecek, yine “kader” ya da “kaza”diye kabul mü edilecek?

Biz biliyoruz ki: sermaye sahiplerinin para hırsı, tüm canlıları yerinden- yurdundan, yaşam alanından ediyor. Kömür ocaklarıyla türlü çeşitli canlıların, türlerin yaşamları hiçe sayılıyor. Kömür ocaktan çıkarken madenciyi öldürüyor, ocaktan çıkınca tüm gezegeni, yaşamları zehirliyor. Ama zengin daha da zenginleşiyor, onlara daha çok kar, daha çok para akarken; yerin yüzlerce metre altında çalışmak zorunda bırakılan işçiler, hep ölüme koşuyor.

Her iş cinayetinden sonra söylediğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz:  bu sistem kaza değil, bile isteye cinayetler, katliamlar üretiyor. Bu ölümlerin hiçbiri fıtratımızda ya da kaderimizde yazılı değil. Bartın’da yaşanan kaza değil, kader hiç değil, düpedüz cinayettir, katliamdır. İnsanların canları, türlü çeşitli canlıların yaşam alanları, daha çok madene, daha çok kömüre feda edilmiştir…

Kapitalizm işçiyi de, meyve çağında ağacı da, serpilip gelişen hayatı da, tüm gezegeni de öldürüyor. Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına!
Ölümleri durdurmak için işçisi, köylüsü, kadını, genci, yaşlısı birlik olup tüm canlıların
YAŞAM ALANLARINI SAVUNALIM…

Muğla Çevre Platformu Datça Meclisi – 15.10.2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir