MUÇEP’in kuruluşu
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Muğla bölgesinde doğanın, ortak yaşam alanlarının korunması için tüm beldelerden bir araya gelen yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu ortak bir platformdur.
MUÇEP, tüm canlıların doğal çevrelerinde, ekolojik denge içerisinde yaşamalarına saygı duyar; doğanın ve çevrenin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğine inanır.
AMAÇLAR:
Muğla Bölgesinde tüm doğal varlıkların haklarının, biyolojik çeşitliliğinin, ortak yaşam alanlarının korunması amacıyla, taraf olunan yerel, ulusal ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesinin sağlanması.
Mevcut doğa koruma yapısının ekolojik iyileştirme çerçevesinde düzenlenmesi için bütünleşik yönetim planları oluşturularak hayata geçirilmesini ve denetlenmesini sağlamak. Bu amaçla, doğa ve toplum çıkarlarına aykırı hareket eden güç odakları dışındaki kamu kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, halkın, uzman kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, bilim çevrelerinin planlama süreçlerine etkin katılımının ve işbirliğinin sağlanması.
Bölgemizdeki doğal SİT alanlarının koruma seviyesini daha da arttırmak yerine düşüren, hatta tamamen ortadan kaldıran bütün plan ve yönetmelik değişikliklerinin geri çekilmesi.
Büyükşehir yasasıyla yok edilen köylerin ve beldelerin tüzel kişiliklerinin iadesi.
Yerel ve doğal beslenmeyi ivmelenen bir hızla nostaljik bir hatıraya dönüştüren mevcut kötüye gidişin durdurularak tersine çevrilmesi.
Muğla’da yürütülen ekolojik mücadelelere destek verilmesi ve bunun için gerekli koordinasyonun sağlanması.
Türkiye’de ve Dünyada yürütülen ekolojik mücadelelere destek verilmesi ve koordinasyonun sağlanması.
Canlıların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının, doğal ve kültürel değerlerin korunmasının sadece mevcut hukuksal düzenlemelerle sağlanamayacağı düşüncesiyle, bilimsel bilgilerin ve koruma bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması.
Her türlü çevresel kirlenmeye, doğal ve kültürel değerin bozulmasına yönelik faaliyetler konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve uyarılması, kamuoyunda farkındalık yaratılması.
Çevreyi kirleten ve bozan faaliyetlerin önüne geçmek için ulusal ve uluslararası hukuki yollara başvurulması, kamuoyunda demokratik baskı oluşturulmasına yönelik etkinlikler düzenlenmesi.
Çevre ve doğa ile ilgili tüm yasal düzenlemelerin ve yönetim-planlama faaliyetlerinin takip edilmesi ve gerektiğinde düzeltilmesi için çalışılması.
Enerji üretiminin sürekli büyüme amacıyla arttırılması yerine, enerjiyi daha verimli kullanmaya yönelik politikaların geliştirilmesini destekler. Bu çerçevede MUÇEP, ekolojik açıdan zararsız olan enerji kaynağı ya da enerji üretim biçiminin bilinmediği bilinciyle, karbon salımına dayalı enerji üretimi yerine daha az enerji kullanılması için enerji tasarrufunu, enerjinin verimli kullanılmasını ve yenilenebilir, temiz, yurttaşların her aşamasında söz ve karar sahibi olduğu enerji üretimini destekler ve Muğla sınırları içinde enerji üretiminin doğayla ve yaşamla ilişkisini bu ilkeler çerçevesinde değerlendirir ve takip eder.
Linyit, feldspat, taş ocakları vb. tüm maden ocaklarının, başta köylerimiz olmak üzere, doğal ve arkeolojik SİT alanlarımızı, ormanlarımızı, meralarımızı, bağ ve bahçelerimizi, toprağımızı, su kaynaklarımızı ve yaşam alanlarımızı yok etmesine karşı çıkar.
Muçep İşleyiş Metni