Milas’ta Küresel İklim Grevi Etkinliği

1

İklimi değiştiren politikalara karşı halk tek yürek oldu

Küresel İklim Grevi’ne destek için Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) 20 Eylül’de Milas’ta bir etkinlik düzenledi. Etkinlik için seçilen alan, termik santrallere kömür sağlamak üzere maden sahası ilan edilen ve ağaçların kesilmek üzere işaretlendiği orman alanı idi.

Etkinliğe, kesilmek istenen olan orman alanına komşu İkizköy, Çamköy, Karacahisar köylüleri, Milas, Yatağan, Menteşe, Datça, Bodrum, Gökova ve Marmaris bölgelerinden gençlerin de yer aldığı yaklaşık 250 kişi katıldı. İkizköy ve Karacahisar muhtarlıklarının, Muğla Büyükşehir ve Milas Belediyelerinin yanında Genç Tema gönüllülerinin de destek verdiği etkinliğe, CHP Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Mürsel Alban, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Muğla İl Başkanlığı, HDP İl Başkanlığı ve İyi Parti Muğla İl ve Milas İlçe Başkanlığı temsilcileri de katıldı.

MUÇEP Eşsözcüsü Serdar Denktaş’ın açılış konuşmasında MUÇEP olarak sonuna kadar Kömürsüz Muğla için mücadele edeceklerini, bunun da iklim krizini durdurmak için Muğla açısından en önemli adım olduğunu söyledi. Daha sonra sonra platformun Kömürsüz Muğla Çalışma Grubu’ndan Zeynep Gündüzyeli ve Deniz Gümüşel Muğla bölgesindeki kömürlü termik santrallerin ve bunlara kömür sağlayan linyit madeni alanlarının ekolojik ve sosyolojik tahribatları hakkında bilgiler verdiler.  Gümüşel, MUÇEP’in desteği ile 350.org tarafından iki yıllık bir çalışma ile tamamlanan Kömürün Gerçek Bedeli Raporu’na dayanan verilere göre Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin zehirlediği havanın 45.000 erken ölüme yol açtığını söyledi.  Gündüzyeli ise etkinliğin yapıldığı yaklaşık 60 hektar büyüklüğündeki orman alanındaki ağaçların tamamının kesilmek üzere işaretlendiğini ifade ederek Muğla bölgesindeki termik santrallerin küresel iklim krizinde de pay sahibi olduğunun altını çizdi.

Söz önce yörenin çocuklarına ve gençlerine verildi. Söz alan çocuklar köylerinin,  bahçelerinin kömür sahası olmasını istemediklerini, köylerinde yaşamak, bahçelerindeki ağaçlara tırmanabilmek, meyvelerini yiyebilmek istediklerini söylediler. Açık Kürsü’de konuşan Milaslı gençler ve Genç TEMA üyeleri ise, küresel iklim krizinin kişisel çabalarla değil, toplumsal mücadeleyle engellenebileceğini, krize asıl yol açanların şirketler ve devletlerin yanlış politikaları olduğunu belirttiler. Köylerden çok sayıda kadın da söz alarak atalarının mirası olan ve istimlak edilmek istenen topraklarını terk etmek istemediklerini, çocuklarını kendi yetiştirdikleri ürünlerle büyütmek ve doğdukları bu topraklarda ölmek istediklerini söylediler.

Söz alan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Mürsel Alban, köylülerin topraklarını maden şirketlerine satarak terk etmemeleri gerektiğini, bölge halkının verdiği bu haklı mücadelede yanlarında yer alacaklarını söylediler. CHP Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, gençlerin bir yıl önce başlattıkları, tüm dünyaya ve Türkiye’ye yayılan iklim grevi etkinlikleri ile karar vericileri doğayı ve havayı kirleterek iklim krizine yola açan politikalarını değiştirmeye çağırdıklarını söyledi. CHP yetkilileri, Milas ve Yatağan halkının ve sivil toplum örgütlerinin verdikleri Kömürsüz Muğla mücadelesinde yanlarında olduklarını ve bu mücadeleye hem milletvekilleri hem de belediyeler olarak destek verecekleri sözünü verdiler. HDP Batman Milletvekili Tiryaki de Türkiye’nin her yanında verilen ekoloji ve yaşam hakkı mücadelelerini parti politikası olarak desteklediklerini, Milas bölgesi halkının da bu onurlu ve haklı mücadelesinde sonuna kadar yanında olduklarını söyledi.

CHP Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca
HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryakioğlu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yerel sanatçıların ve Milaslı lise öğrencilerinin doğa sevgisi temalı müzikleri ile devam eden etkinlik çevre temizliği ile tamamlandı. Etkinlik sırasında Muğla Çevre Platformu temsilcileri sık sık anonslar yaparak yangına karşı hassas orman alanı içinde sigara içilmemesi konusunda uyarıda bulundular.  Katılımcılar da uyarılara uyarak sigaralarını yalnızca belirlenen güvenli alanlarda içmeye, etkinlik sonunda da alanı temizleyerek ormanda kendi ayak izlerinden başka işaret bırakmamaya özen gösterdiler.

Muğla Çevre Platformu 23 Eylül 2019’da Yatağan Turgut’ta Küresel İklim Grevi etkinliklerinin ikincisini gerçekleştirecek.

Muğla Çevre Platformu’nun Basın Açıklaması

 

 

 

 

1 thought on “Milas’ta Küresel İklim Grevi Etkinliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir