Milas’ın en büyük barajı Bodrum’a su vermek için yapılacak
Milas’ın en büyük barajı Bodrum’a su vermek için yapılacak.. AMA KİMSENİN HABERİ YOK!…
Geçtiğimiz hafta, Milas’ın Kayaderesi mahallesi sınırları içinde yapılacağı duyurulan ve tamamen Bodrum’un su ihtiyacını karşılamak için planlandığı belirtilen bir barajın Halkı Bilgilendirme Toplantısı’nın, Çamköy İlkokulu’nda Perşembe günü saat 11:00’de yapılacağı bilgisi dolaşmaya başladı. Ama bu bilgi, tamamen “ÇED Duyurusu” şeklinde yapılmış. Milas sınırları içindeki yerel gazetelerde ise böyle bir ilan yayınlanmadı.
İşin daha da garibi, Milas sınırları içine bir baraj yapılacağı bilgisi hiç bir kurumda yoktu. Milas Belediyesi’nin bilgisi yok. Milas Ziraat Odası’nın haberi yok. Dünkü toplantı sırasında Kayaderesi Köyü Muhtarı, 5-6 aydan beri DSİ ekiplerinin bölgede sondaj çalışmaları yaptığını belirtti. Ama o zaman da ayrıntılı hiç bir bilgi yokmuş. Sadece genel olarak sondaj çalışması yapıldığı söylenmiş. Bunun bir baraj çalışması olduğunu DSİ’den başka kimse bilmiyor..
Dün, toplantıya gitmeden once Belediye Başkanı’nı aradık, böyle bir barajdan haberi yoktu. Toplantı da ayrıca duyurulmamıştı. Daha sonra Belediye Başkanı konuyu araştırınca, sadece belediyenin temizlik işleri ekiplerinden Çamköy ilkokulunun dezenfekte edilmesinin istendiğini ve ekiplerin de bunu yapmış olduğunu öğrenmiş.
Bir yurttaş arayarak, bu toplantının Kemikler Barajı olabileceğini, kendisinin de kamulaştırılacak arazisi olduğundan, bu barajın Kemikler Barajı olabileceğeini söyledi. Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’yı aradık, o da, “bizim bu barajdan haberimiz yok. Arıca Kemikler Barajı değil bu. Ben onu biliyorum. Bunu ben de dün sosyal medyadan öğrendim, Çamköy’de toplantı yapılacağını, ne olduğunu anlamak için şimdi oraya gidiyorum” dedi.
Saat 11:00’de Çamköy’e gittiğimizde, köylüler ve MUÇEP temsilcileri okul önündeydiler. Birazdan DSİ’nin bu barajdan sorumlu yetkilisi olduğunu söyleyen bir mühendis, toplantıyı izlemek isteyenlerin HES Kodlarını göstererek içeri girebileceğini, HES kodu olmayanların içeri alınmayacağını, pencerelerden izleyebileceklerini, herkesin itirazlarını, varsa düşüncelerini tutanak altına alacaklarını söyledi. Bunun üzerine Muğla Çevre Platformu yetkilileri, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre, kapalı alanda böyle bir toplantının yapılamayacağını, kendilerinin de bilgi sahibi olmayı çok istediklerini, havanın güzel olması nedeniyle, okul bahçesinde yapılmasının daha doğru olacağını belirtmelerine karşın, DSİ yetkilisi ve Çevre İl Müdürlüğü temsilcileri, verilen izin ve talimata göre, içerde de toplantının ve sunumun yapılacağını, daha sonra dışardaki, toplantıya girmeyen vatandaşlara da sunum yapılacağını ve herkesin talep ve itirazlarının tutanağa bağlanacağını söylediler. Kapalı alandaki sunumu yapmakta ısrar ettiler. Çevreciler ve köylüler itirazlarını sürdürdüler. “Dışarda da sunum yapacağız” dedikten sonra içerdeki sunumu yaptılar. MUÇEP’liler ve köylüler salona girmediler. İçerde az sayıda, temsilci şeklinde bazı muhtarlar ve vatandaşlar ile gazeteciler vardı.
DSİ yetkililerinin sunumuna göre, yapımı planlanan Kayaderesi Barajı, köy yerleşiminin 1,5 km güneydoğusunda, kaya dolgu olarak ve baraj gövdesi yüksekliği 108 metre olacak şekilde planlanmış. Baraj arkasındaki su kitlesinin derinliği de oldukça fazla. 85 milyon m3 su toplaması hesaplanıyor. Baraj inşaatında kullanmak üzere, iki adet taş ocağı planlanmış, ancak biri yedek, biri kullanılacak Ayrıca kum-çakıl ocağı ve beton santrali kurulacak. Barajdaki su, 33 km’lik ve İkizköy-Karacahisar üzerinden Güvercinlik’teki arıtma tesisine bağlanacak ve burada yapılacak arıtmadan sonra Bodrum’a verilecek.
İTİRAZLAR
İçerdeki toplantıda ilk sözü Çamköy Muhtarı Mehmet Soydan aldı. Bölgelerindeki yeraltı sularının Güllük ve Bodrum’a tahsis edilmesi nedeniyle kendi sulama birliklerini genişletemediklerini ve tarlalarını zaten yeterince sulayamadıklarını, Ulaş, Arslanyakası gibi köylerinde sudan faydalanamadığını belirten muhtar, tarım ve hayvancılığa daha su gerekirken, Kayaderesi Barajı ile havzadaki tüm suyun da Bodrum’a verilmesine karşı olduklarını, eğer bu baraj yapılacaksa, bölgedeki bütün köylerin ihtiyacına yetecek kadar tarımsal sulama amaçlı su tahsis edilmesi gerektiğini belirtti.
Daha sonra söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da, “ben barajlara karşı değilim. Ben, köylümün arazilerini sulayabilmesi için yıllardır barajyaptırmaya çalışan bir kişiyim. Ama şimdi burada verilen bilgilere göre Milas’ın şu an var olan barajlarının hepsinin toplamından iki kat daha fazla su toplayacak bir baraj yapılacak ve bizim bundan haberimiz bile yok. Elbette turizme karşı değiliz, komşu ilçemiz Bodrum’un susuz kalmasını da istemeyiz, ama biz bu yöredeki çiftçiyi, hayvancıyı düşünmeyeceksek, bu suyun tamamının Bodrum’a verilmesine de karşıyız. Bu çok büyük bir baraj ve mutlaka tarımsal sulamaya da bir miktarı ayrılmalı. Zaten bölgenin yeraltı suları, Geyik Barajımızın suyu da Bodrum’a veriliyor. Böyle şey olmaz, ben barajlara karşı değilim, ama bu anlayışa karşıyım” dedi.
Daha sonra DSİ yetkilileri, salona girmeyen MUÇEP’liler ve diğer köylüler için, okul bahçesinde de bir sunum yaptılar. Sunumu yapan yetkili, bunun ÇED Raporu olmadığını, halka konuyla ilgili bilgi vermek ve düşüncelerini almak için yapıldığını, burada tutanak altına alınan görüşler, itirazlar çerçevesinde ÇED Raporunu hazırlayacaklarını, özellikle belirttiler.
Pek çok çevreci ve köylü, itirazlarını Çevre İl Müdürlüğü yetkililerinin tutanağına yazdırırken, özellikle arıcılık ve hayvancılıkla uğraşan Yatağan’ın Çamlıca mahallesi muhtarı ve sakinleri, “bu baraj bizi tamamen bitirir. Kesinlikle yapılmasına karşıyız. Biz zeytin, narenciye, büyük ve küçük baş hayvancılık ve arıcılıkla uğraşıyoruz. Bizim köyümüze yılda 1500 kamyonla arıcılar gelir her sene. Bu baraj yapılırsa, bunların hepsi mahvolur” diyerek, en fazla itiraz edenler durumunudaydı.
Biz haberimizi yapmak için ayrıldığımızda, köylüler hâlâ itirazlarını tutanaklara yazdırmaya devam ediyorlardı..
EN BÜYÜK SORUN..
Son birkaç günkü konuyla ilgili koşuşturma ve bilgi edinme çabası içinde, en dikkati çeken konunun, Milas’a yapılması düşünülen en büyük barajdan, başta Milas Belediyesi ve Milas Ziraat Odası olmak üzere kimsenin haberinin olmaması olduğunu söyleyebiliriz. Sadece Bodrum’a su sağlama amaçlı bir barajın çekeceği tepkiler öngörülerek böyle bir yol izlenmiş olabileceği düşünülse de, bunun çok anti demokratik ve halkı ve halkın temsilcilerini hiç kaale almayan bir anlayışın, bu konudaki yansıması olarak görmek gerekiyor. Bu anlamda, herkes gibi, biz de gazeteciler olarak şaşkınız..
A.Coskun Efendioğlu’nın Önder Gazetesi’nde yayınlanan yazısı için tıklayınız