Küresel İklim Grevi ve Muğla’nın Kara Yüzü
Küresel iklim aktivisti 16 yaşındaki Greta’nın iklim krizine dikkat çekmek üzere geçen yıl Stokholm’de başlattığı okul grevi tüm dünyayı sardı. “İklim için harekete geç” çağrısı ile 20 Eylül’den yani bugünden başlanarak bir hafta süre ile dünyanın her yerinde “İklim Grevi” etkinlikleri düzenleniyor. Büyüklerin yanlış kararlarına dikkat çekmek üzere çocukların okula gitmeyerek düzenledikleri etkinliklere destek vermek üzere Muğla Çevre Platformu olarak biz de bugün burada bu etkinliği düzenledik. Üzülerek ve utanarak söylemek durumundayız ki Muğla bölgemiz de küresel iklim krizinde önemli bir paya sahip ve biz bugün bu sorumluluklara ve sorunlara bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.
Çağrımıza cevap vererek bugün burada bir araya gelen bölge halkımıza, basın çalışanlarımıza, etkinliğimize destek veren Muğla Büyükşehir ve Milas Belediyelerimize, Milas ve Menteşe Kent Konseylerimize, TEMA Vakfina, milletvekillerimize, siyasi partilerimize, etkinliğimize renk katan yerel sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz. Özel teşekkürümüzü de elbette bizlere küresel sorumluluğumuzu hatırlatan Milaslı çocuklarımızla birlikte tüm dünya çocuklarına ve gençlerine gönderiyoruz.
Bulunduğumuz yer, Milas’a bağlı Karacahisar ve İkizköy’ün arasında kalan yaklaşık 60 hektar büyüklüğünde bir orman alanı. Ne yazık ki bu güzel orman, iklim krizinin en önemli nedeni olan termik santrallara kömür sağlamak üzere maden sahası ilan edilen alanın içinde yer alıyor. Bu ormandaki tüm ağaçlar yakında kesilmek üzere işaretlenmiş durumda. Eğer Muğla’daki tüm linyit ruhsat alanları maden için kazılacak olursa toplamda yaklaşık 30.000 futbol sahası büyüklüğünde orman alanı tahrip olacak. Eğer buna engel olmazsak bu orman, daha önce yok edilen diğer ormanlarımız, köylerimiz, zeytinliklerimiz, yaşam alanlarımızla aynı kaderi paylaşacak ve barındırdığı tüm canlı hayatla birlikte maden çukuruna yuvarlanarak yok edilecek. Ne için ? Ülkemizin izlediği kirli enerji politikaları çerçevesinde Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallarına kömür sağlamak için.
Tüm dünyada iklim katili olarak damgalanan bu enerji üretim modeli hızla terk edilerek temiz enerji üretim yöntemlerine geçiliyor. Ne yazık ki ülkemizde, Muğlamızda havamızı, toprağımızı, suyumuzu zehirleyen, sağlığımızı bozan, atalarımızdan kalan yaşam alanlarımızı yok eden bu kirli politikalar inatla sürdürülüyor. Bu inattan vazgeçilmezse çocuklarımıza atalarımızdan miras aldığımız cennet yurdumuzun yerine her karışı zehirlenmiş, artık hiçbir canlının yaşama imkânı kalmamış devasa ölüm çukurları bırakacağız.
Bu vesile ile yetkililere seslenmek istiyoruz;
Bizi ve dünyayı hasta ettiğiniz, öldürdüğünüz artık yeter !
Çağdışı teknolojilerle işlettiğiniz ve iklim krizinin baş sorumlusu olan kömürlü termik santrallardan derhal vazgeçin, yerine enerji verimliliğini ve doğa dostu enerji üretimini temel alan politikalar geliştirin ve uygulayın.
Kömür çıkarmak için kesmek üzere işaretlediğiniz bu güzelim ormanımızı rahat bırakın. Ormanlarımızdan, zeytinliklerimizden, topraklarımızdan, köylerimizden elinizi çekin.
Köylüsüyle, şehirlisiyle, sivil toplum örgütleri, siyasetçileri, yerel yönetimleri ile biz artık kararlıyız; Muğlamızı kömür ve termik santral belasından kurtarana kadar, “Kömürsüz Muğla” hedefimize ulaşana kadar mücadele edeceğiz.
Muğla Cennet Kalsın Dünya Temiz Kalsın
Muğla Çevre Platformu, 20 Eylül 2019
1 thought on “Küresel İklim Grevi ve Muğla’nın Kara Yüzü”