MUĞLA – Eti Krom A.Ş. tarafından Köyceğiz’e bağlı Yayla Mahallesi’nde yapılmak istenen Krom Ocağı Yeraltı İşletmeciliği projesi için bugün saat 10.00’da düzenlenmesi planlanan Halkın Katılım Toplantısı, yurttaşlar tarafından yaptırılmadı.

Ekoloji aktivistleri yıllardır Köyceğiz’de bulunan Sandras Dağı’nın maden projeleri nedeniyle delik deşik edildiğini dile getiriyor ve projelere karşı tepki gösteriyor. Bugün de köy kahvesinde yapılması planlanan toplantıya katılmak için ekoloji aktivistleri Sandras’ı Koruma Platformu ve MUÇEP Köyceğiz Meclisinin çağrısıyla alanda hazır bulundu.

Ancak toplantı koşullarının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) düzenine aykırı olması ve güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle yurttaşlar toplantıyı yaptırmadı.

Yaşam Savunucuları toplantının yapılacağı alanda “Yaşam alanlarımız müştereklerimizdir”, “Muğla cennet Kalsın” ve “Sandras’a sahip çık” yazılı pankartlar açtı.

Sandras’ı Koruma Platformu, Muğla Çevre Platformu, Marmaris Kent Konseyi gibi oluşumlardan aktivistler toplantının yapılmasına karşı durarak kamusal toplantının iptal edilmesi ve boşa zaman ve maddi kayıp nedeniyle cezai işlem uygulanmasını talep etti.

Toplantı neden yaptırılmadı?

– Eksik ve sonradan ÇED Raporu’nda tamamlanması öngörülen dosya ile ÇED sürecinin önemli ayağı olan halkın bilgilendirmesinin yapılmak istenmesi doğru değildir.
– Proje alanı tanımlanırken harita üzerinde işaretlenirken doğal sit kesin korunacak alan gösterilmemiştir. Kesin korunacak hassas alanda madencilik faaliyeti yapılamaz. Kesin korunacak alan işaretlenmeden tabiatı koruma alanını göstermekle yetinen başvurunun reddedilmesi gerekirken, kabul edilmesi ve rapora dayanarak bilgilendirme mümkün değildir. Ayrıca bu alan için Kültür Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün görüşünün olmadığı bir dosya ile halka sunulması aceleci ve yerinde olmayan bir yaklaşım.
– Projenin yer altında yapılacağı, yüzeyde korunan alanlara zarar vermeyeceği belirtiliyor. Mevzuatta yüzey ve yeraltı gibi bir ayrım olmadığı gibi korunan alanda yer alan ağaçların yeraltı faaliyetinden etkilenmeyeceğini, patlatmaların hidrolojik açıdan korunan alana etkisini belirten hiçbir rapor, araştırma, raporda yer almıyor.
– ÇED alanının devlet avlağı içinde kaldığı başvuru dosyasında belirtiliyor. Devlet avlağında ekosisteme zarar verecek eylemler suç olarak tanımlanmış ve hapis cezalarıyla cezalandırılmıştır. Devlet avlağı içinde maden işletilmesin içeren başvuru dosyasının reddedilmesi ve ÇED sürecinin sonlandırılması gerekirken tersi yapılarak halkın bu dosya ile bilgilendirilmesi, dosyada yaban hayatı ile ilgili kurum görüşü olmayışı eksikliktir.
– Patlatma verilerinin yer almadığı bir dosya ile nasıl bir bilgilendirme yapılacak?

yeşil gazetede haberin devamı için: https://yesilgazete.org/koycegizde-maden-ocagina-karsi-cikan-yurttaslar-halkin-katilim-toplantisini-yaptirmadi/

GazeteDuvar’dan haber linki: https://www.gazeteduvar.com.tr/koycegizde-maden-projesinin-bilgilendirme-toplantisi-yaptirilmadi-haber-1582933

Sendika’dan haber linki: https://sendika.org/2022/09/yasam-savunuculari-muglada-yaban-hayatini-yok-edecek-olan-krom-madeni-icin-duzenlenen-toplantiyi-yaptirmadi-667180/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir