Kıyamet sandığımızdan yakın

0

Antarktika’da her geçen gün daha hızlı bir şekilde eriyen Thwaites Buzulu deniz seviyelerinde kayda değer bir artışa sebep oluyor. Ancak gezegeni bekleyen asıl tehlike erimeden sonra yaşanacaklarla ilgili.

Bilim insanları Batı Antarktika’da bulunan ve yüzey alanı neredeyse İngiltere ile eşit Thwaites buzulunu “kıyamet günü buzulu” (Doomsday Glacier) olarak isimlendiriyor.

Bunun sebebi ise buzulun hızlı bir şekilde erimesi. Buzul yılda yaklaşık 0.80 metre geri çekiliyor. Bilim insanlarına göre buzul tüm buzunu yaklaşık 200 ile 600 yıl içerisinde kaybedecek.  Bu olduğunda ise deniz seviyesi yaklaşık yarım metre yükselecek.

Ancak olay deniz seviyelerinin yükselmesiyle de bitmiyor. Thwaites’in lakabı erime sonrasında yaşanacaklarla alakalı.

Diğer buzullar için tampon görevi görüyor

Business Insider’dan Susie Neilson’ın makalesine göre şu anda, buzul ısınan deniz suyu ve diğer buzullar arasında bir tampon görevi görüyor. Yani, Batı Antarktika’daki komşu buz kütlelerini de kendisiyle birlikte yokoluşa sürükleyebilir.

Dahası, bu süreç deniz seviyesini yaklaşık 3 metre yükseltebilir. Bu da aralarında New York, Miami ve Hollanda’nın bulunduğu pek çok kıyı yerleşiminin sular altında kalması anlamına geliyor.

Buzul hakkında çalışmalar yürüten New York Üniversitesi’nden atmosfer bilimleri profesörü David Holland Şubat ayında PBS NewsHour’a yaptığı bir açıklamada “Bu büyük bir değişiklik, tüm kıyı şeridinin yeniden oluşması anlamına geliyor” ifadelerini kullanmıştı.

yesilgezete’de yayinlanan yazinin tamamı için >>  https://yesilgazete.org/blog/2020/09/18/kiyamet-sandigimizdan-yakin-olabilir-thwaites-buzulunda-neler-oluyor/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir