YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI, RUHSATLAR İPTAL EDİLDİ VE YILLAR SONRA TURNA KAYDI!

Ne Olmuştu:

Ağaoğlu – Net Holding işbirliğinde, “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” ve “Kesin Korunacak Hassas Alan” koruma statülerine sahip Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı’nın hemen yanı başına, Güllük Dalyanı’yla bağını sağlayan ekolojik koridor niteliğindeki alana, 4 milyon 500 bin m2 alanda 63 ayrı parselde toplam 743 bin m2 inşaat yapılmak istenmekteydi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca bu projeye 2 Haziran 2021’de “ÇED Olumlu” kararı verilmiş ve biz de bu karara karşı 1 Temmuz 2021’de davamızı açmıştık:

https://mucep.org/bargilya-tuzlasi-basin-aciklamasi/

27 Kasım 2021 tarihinde, 11 bilirkişi ile yapılan keşif, sükunet içinde, avukatımız ve bizlerin keşif sırasında dile getirmeyi, dikkat çekmeyi önemsediğimiz tüm hususları aktarabildiğimiz bir ortamda geçti ve rapor 24 Ocak 2022 tarihinde 11 bilirkişinin de imzası ile lehimize geldi. Şirketin itirazları ile ek rapor istendi ve ek rapor da kök rapordan daha net ve vurgulu denebilecek şekilde 8 Kasım 2022 tarihinde elimize ulaştı. Ek rapor da lehimize geldi. 

Bu süre zarfında mahkemeden gelecek yürütmeyi durdurma kararını açıkçası sabırsızlıkla bekliyorduk çünkü ilk bilirkişi raporu sonrasında, mahkeme sonucunu beklemeden, Milas Belediyesi’nce, kendi deyimleriyle “küçük bir kısmına” da olsa projeye verilmiş ruhsatlar vardı ve ciddi bir tahribatın daha eli kulağındaydı: https://mucep.org/7441-2/ 

Ve beklediğimiz haber 11 Ocak 2023’te geldi. “ÇED Olumlu” kararının yürütmesi mahkemece, itiraz yolu kapalı olmak üzere durduruldu! Oldukça ayrıntılı, gerekçeli karar gibi yazılmış, 13 sayfalık karar sonrasında nihai kararın da bu yönde verileceği hususunda umutluyuz. 

Haberi alınca ne yaptık?

ÇED olumlu kararı olduğu için Milas Belediyesi’nce ruhsat düzenlenebilmişti. Yürütmeyi durdurma gelince ruhsatların iptali için hukuki sorumluluk doğmuş oldu. Belediye’ye derhal dilekçe verip henüz iptal edilmediyse ruhsatların iptalini ve varsa öbür ruhsat işlemlerinin de durdurulmasını talep ettik. Gelen yanıtta, ruhsatların iptal edildiğini sevinçle öğrendik

Bu durumda herhangi bir inşaat faaliyetinin başlamasının önüne geçilmiş oldu. 

Bölgenin binlerce yıllık geçmişe dayanan doğal ve kültürel değerleri ile korunup, iklim krizine karşı da oldukça kırılgan bir yapıya sahip alanın tahrip edilmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza söz vermiştik. Bu sözü tutabildiğimiz için de çok mutluyuz. 

Tüm bunlar olurken, Aralık 2022’de Kemal Göl’ün turna (Grus grus) fotoğrafıyla da mutluluğumuz perçinlendi. Ülkemizde de kışlayan ve üreyen göçmen kuşlardan biri olan turnaların varlığı da habitatları olan sulak alanların yok oluşu ve avcılık nedeniyle kaygı verici boyutta azalmakta. Avcılığın yasak olduğu ve yaşamaya devam eden Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı yüzlerce canlı türü için bir sığınak niteliğinde. Böyle kalması için savunmaya devam edeceğiz. Korumak ve yaşatmaktan yana tavizsiz yolumuza devam ediyoruz. 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar günü vesilesiyle de bir kez daha yaşasın sulak alanlar diyoruz!

Muğla Çevre Platformu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir