Milas Yakamoz Marina’ya Bir İptal Daha

0

Milas Kıyıkışlacık Mahallesi Pencereli Mevkiinde Tatsan Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararına” karşı Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ve bir kısım bölge sakininin açtığı davada Muğla İdare Mahkemesi bir kez daha, proje için hazırlanan ÇED raporunun hukuksuz olduğuna karar vererek iptal etti.

Bu kararı Danıştay’a taşıyan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatlarının yazdığı dava dilekçesi ise hukuku ve gerçekleri öncelemeyen, iptal edilen ÇED raporunu aratmayan cümleleriyle dikkat çekiyor.
Marina’nın planlandığı alan geçtiğimiz günlerde eski CHP Milletvekili Ensar Öğüt’ün 5 katlı rezidans yapacağını söylediği arsaya komşu.

MUÇEP Milas Meclisinin davanın gidişatına dair 20. Mayıs tarihli basın açıklaması şöyle:

  • MİLAS’TA YAKAMOZ MARİNA VE ÇEKEK YERİ PROJESİNE BİR İPTAL KARARI DAHA
    Milas Kıyıkışlacık Mahallesi Pencereli Mevkiinde Tatsan Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)  Olumlu Kararına” karşı Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ve bir kısım bölge sakininin açtığı davada Muğla İdare Mahkemesi bir kez daha, proje için hazırlanan ÇED raporunun hukuksuz olduğuna karar vererek iptal etti. Bu kararı Danıştay’a taşıyan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatlarının yazdığı dava dilekçesi ise hukuku ve gerçekleri öncelemeyen, iptal edilen ÇED raporunu aratmayan cümleleriyle dikkat çekiyor.
    Yakamoz Marina ve Çekek Yeri projesinin ÇED iptal kararını temyiz eden ÇŞİDB avukatları, hukuka uygunluk taşımadığı gerekçesiyle 2 kez idare mahkemesi tarafından iptal edilen ÇED raporundaki yanlış ve hatta yalan bilgileri temyiz dilekçesinde tekrarlamakta bir beis görmemiş.  2 ayrı davada 3 bilirkişi heyeti gerek Yakamoz Marina ve Çekek Yeri ÇED Raporunda gerekse Dip Tarama ÇED Gerekli Değildir kararlarının hukuka uygun olmadığını söylemiş ve mahkemeler 2 kere iptal kararı vermiştir. Dip Tarama için ayrı bir dosya ve iptal kararı varken, ÇŞİDB avukatlarının hazırladığı Danıştay temyiz dilekçesinde proje kapsamında dip tarama yapılmayacağı tekrar edilmekte, Dalyan’ın Köyceğiz’de olduğuna ilişkin bir cümle kurulmaktadır.  Dilekçeyi hazırlayan kişilerin Güllük Körfezi’nde balıkçılık yapılmadığı iddiasını tekrar etmeleri, dalyanın her zaman bir yer adı değil, “sığ lagünlerin ağız kısımlarının kapatılarak yapılan balıkçılık yöntemi” olduğundan ve Güllük Dalyanı’nda da bu şekilde balıkçılık yapıldığından haberlerinin olmaması, iptal edilen ÇED raporunu da yeterince incelemedikleri veya en azından bir arama motoru sorgusu bile yapmadıkları kanısını doğurmaktadır. Bir marina için rüzgar yönü, hızı ve dalga boyu değerlendirilmesi gereken en önemli hususlardan olmasına rağmen, proje alanından 85 km uzaklıkta ve karasal bir iklimde yer alan Muğla meteoroloji istasyonu verilerinin kullanılmasının her 2 bilirkişi heyetince de uygun görülmemesinin de temyiz dilekçesinde önemsiz bir konu olarak addedilip hükme esas alınmamasını talep etmeleri karar vericilerin nasıl yanıltmaya çalıştıklarına ilişkin verilecek örneklerden sadece birisi.

Ne Olmuştu?

2001 yılında Important Bird Area (Önemli Kuş Alanı) ilan edilen ve uluslararası anlaşmalarla koruma altında bulunan Güllük Deltası Sulak Alanı’nı da içeren bölgede ekolojik yaşamı geri dönüşsüz bir şekilde yok edecek Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri projesi ile ilgili ÇED süreci  2019 yılında başlamıştı.  Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği (MUÇEP) yanı sıra bölgede yaşayan ve burada yaşamayı seçmiş vatandaşlar 2021 yılında bu projeye verilen ÇED olumlu kararına karşı Avukat Bora Sarıca’ya vekalet vererek dava açmışlardı. Dava konusu ÇED raporunda karar vericileri yanıltıcı pek çok bilgi vardı ve bazı konular bilerek veya bilmeyerek raporda yer almıyordu. Bir kaç örnek vermek gerekirse, ısrarla proje kapsamında dip tarama yapılmayacağı belirtilmiş, önemli bir balik istihsal alanı olan Güllük Körfezi’nde “balıkçılık açısından yoğun kullanılan bir alan değildir ve ekonomik anlamda önemli oranda balıkçılık yapılmamaktadır” iddiası yer almış ve tarihsel olarak da balıkçılık açısından önemi olan Güllük Dalyanı yokmuş gibi davranılmış, Güllük Dalyanı tampon bölgesinde yer alan 100 yatlık çekek yerinin 29 metrelik bir yükseltiye dolgu yapılmadan nasıl inşa edileceğine dair bilgi verilmemiş,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir