Marmaris’te Orman Kalmayacak?

0

“Marmaris’te bir daha yangın çıkmaz artık, çünkü bu gidişle orman kalmayacak”

Muğla’nın Marmaris ilçesinde iki gündür devam eden orman yangınlarına dair Yeşil Sol Parti Muğla İl Eş Sözcüsü Murat Sütçüoğlu ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) gönüllüsü ve hukukçu Güngör Erçil ile konuştuk.

Yangının Marmaris-Datça hattında başladığını söyleyen Sütçüoğlu, Marmaris’in 24,1 km. kuzeybatısında yer alan Karacasöğüt Koyu tarafına doğru ilerlemesinden endişe duyduklarını söylüyor. Sütçüoğlu, geçen seneki yangınlardan ders çıkarılmadığı kanısında.

“Geçen seneki yangınlardan hiçbir ders çıkarılmadı. Geçen sene Marmaris tarihindeki en büyük yangınlardan biri meydana geldi. Sadece Marmaris’te 13500 hektarlık alan, orman yangınlarında yok oldu. Sonrasında ne oldu derseniz, odun ve kereste üretimlerine devam edildi.”

İklim krizinin etkilerinin artık sürpriz olmadığının altını çizen Sütçüoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu sene de bu yangınların çıkacağı belliydi. Yangın çıktıktan sonra su dökmenin bir faydası yok artık. Donanım, kent planlamaları, tüm canlı yaşamını ekoloji temelli organize etme anlamında çalışmaların yürütülmesi gerekirdi. Bunlar yapılmadı. Marmaris’te bir yangın daha çıkmaz artık, çünkü bu gidişle zaten orman kalmayacak.”

MUÇEP gönüllüsü ve hukukçu Güngör Erçil ise geçen sene Marmaris’te gerçekleşen yangınları bir trajedi olarak değerlendirerek bu sene de “Aynısı mı olacak?” kaygısı yaşadıklarını söyledi. Erçil sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen yıl Türkiye orman yangınlarında, Orman Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre 130 bin hektar alanını kaybetti. Sadece Muğla’da 60 bin hektara kadar ormanlık alan yok oldu. Burada geçen sene bir felakete tanıklık ettik ve bu yıl da aynı trajedinin yaşanması kaygısı var.

“Bördübet’te başlayan ve hâlâ süren yangınlar bunun bir işareti. Birden çok noktada çıkan yangınlar devam ediyor. Muğla’nın haklı olarak bu yangınlar nasıl çıkıyor, neden önlenemiyor, söndürme işlerinde görevli olanlar neden görevlerini layıkıyla yerine getirmiyor benzeri soruları var.”

Yazının tamamı için: “Marmaris’te bir daha yangın çıkmaz artık, çünkü bu gidişle orman kalmayacak” – Tuğçe Yılmaz – bianet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir