Güllük Körfezini Bekleyen Çevresel Felaket Ve Çıkış Yolları

Doğanın bir ürünü ve parçası olan insan, çevreyi değiştirme gücü ve açgözlülüğü sonucunda ne yazık ki içinde yaşadığı doğayı ve dolayısıyla da kendini hızla yok etmektedir.

Dünya kapalı bir yaşam alanıdır, üzerindeki her şey birbiriyle etkileşim halindedir; üretilen pislikler Dünya üzerinde kalmakta ve yaşam için gerekli olan denge hızla bozulmaktadır. Küresel ısınma artmakta ve iklimler değişime uğramaktadır ve yakın gelecekte de üzerinde yaşanmaz hale gelinecektir.

Güllük Körfezi de bu gezegenin güzel bir parçasını oluşturmaktadır. Körfezde yer alan iki değerli lagün Bargilia (Tuzla) ve Dalyan, bölgenin hayvan (fauna) ve bitki (flora) çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Deniz akıntısı Bodrum yönünden Güllük yönüne doğu kıyısı, Dalyan’dan da tekrar batı kıyısından Bodrum yönüne doğru sirkülasyon yapmaktadır ve sirkülasyon deniz fauna ve florası için son derece önemlidir. Burada yaşayan halk ise, ağırlıkla geçimini zeytincilik başta olmak üzere tarım ve balıkçılık başta olmak üzere deniz ürünleri av ve yetiştiriciliği, gezi tekneleri ve pansiyon-otel-restorantlarıyla turizmden sağlamaktadır. Ülkemizin çeşitli yerlerinden emekliliğini geçirmek üzere gelenler ise sakinliği dolayısıyla Güllük’e yerleşmekte, bir kısmı ise burayı yazlık olarak kullanmaktadır. Onbinlerce yıldır bakir kalan bu güzel coğrafya da hızla insanın yıkıcılığından nasibini almakta ve Körfez hızla kirlenmektedir.

Yazının tamamına MUÇEP Kitaplıktan aşağıdaki linkten ulaşabiilirsiniz

https://mucep.org/wp-content/uploads/2020/12/GullukBrosur-DOGA-VE-INSAN.pdf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir