Ormanlarımız hızla yok ediliyor

0

Muğla genelinde (aslında tüm Türkiye’de) ormanlarımızda bir süredir olağanüstü boyutlarda ağaç kesimleri sürdürülüyor. Birçok bölgeden ağaçların kesilmek üzere işaretlendiği,  hatta işaretleme bile yapılmadan kesildikleri bilgileri geliyor. Ağaç kesimleri, Orman  Bölge Müdürlüklerinden  alınan bilgiye göre  çoğunlukla “endüstriyel plantasyon” ya da “gençleştirme” adı altında yürütülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ne diyor?

Tarım Orman Bakanlığı’nın Stratejik Planında 2023 yılına kadar  330.000 hektarlık alanda endüstriyel plantasyon uygulanacağı bilgisi veriliyor.Yine bu planda endüstriyel ağaçlandırmaya uygunluğu tespit edilen toplam potansiyel alanda uygulama oranı % 9’dan % 100’e çıkarılması hedefleniyor.

2003’te tüm ormanlarımızda 13 milyon metreküp odun üretilirken, bu rakam günümüzde 22,7 milyon metreküpe çıktı. Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise bu miktarı 2020 yılında 31 milyon metreküpe çıkaracaklarını açıkladı.

Ormancılar Derneği ne diyor?

Ormancılar Derneği geçen hafta düzenlediği konferansın ardından yayınladığı sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:

“Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün üst yöneticilerini, ormanlarımızı ve ormancı meslektaşlarımızı son derece zor durumda bırakan bu tür uygulamalardan bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi. Bildiride, gençlik çağındaki orman alanları ‘endüstriyel plantasyon’ oluşturma gerekçesiyle tıraşlama kesiliyor. Özellikle ahşap esaslı levha sektörünün baskısıyla bu sektöre ucuz hammadde sağlamak için ormana yapılan şiddetli müdahalelerle ekolojik ve ekonomik kayıplara yol açarak piyasa ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır

Bildiride Türkiye’nin güncel istatistiklerde dünyada  birim orman alanından en çok odun üreten ülkelerden birisi olduğu belirtilerek, Dünyada ormanların ekolojik ve sosyal yararlarının böylesine ön plana çıktığı bir dönemde bu değerli ekosistemleri yalnızca odun deposu olarak gören bu tür anlayışlar, ormancılık biliminin ilkelerine ve ulusal ormancılık politikası amaçlarına aykırı ve çağ dışı yaklaşımlardır “ denildi.

Muğla Çevre Platformu ne diyor?

Türkiye Ulusal Ormancılık Programı (2004-2023) ‘nda “Ormanların, alanlarının, biyolojik çeşitliliğinin ve doğal yapılarının muhafazası, biyotik ve abiyotik zararlara karşı korunması” temel politika olarak belirlenmiştir. Bakanlığın Stratejik Planının da bu politikayla uyumlu olması zorunludur.

Bakanlığın uygulamalarına bakıldığında, temel politika ile uyuşmayan, orman ekolojisini korumaktan çok, ormanlara ekonomik değer biçme yönünde hareket ettiği ortadadır. Bütün dünyanın iklim krizi ile karşı karşıya olduğu süreçte orman ekosistemlerinin ve biyolojik çeşitliliğin korunması temel politika olması gerekirken Bakanlığın bu uygulamaları kabul edilemez.

Muğla Çevre Platformu olarak bir çalışma grubu oluşturduk ve Muğla genelinde  orman tahribatlarını izlemek, yerel halkın bildirdiği kesimleri kamuoyunun gündemine getirmek istiyoruz. Bu kesimlerim durdurulması ve orman ekosistemlerinin korunması için halk ve sivil toplum örgütleri işbirliği ile meşru yollardan her türlü girişimde bulunacağız. Muğla halkını bölgelerindeki tahribatları bildirmeye doğamızı korumak için güç birliğine davet ediyoruz.

Muğla Çevre Platformu – Orman Çalışma Grubu

mucep.org

instagram.com/muglacep

twitter.com/muglacep

facebook.com/muglacevreplatformu

eposta: mucep.orman@gmail.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir