Çıtlık Ormanları neden yok ediliyor

0

http://akyakaninsesi.blogspot.com/2019/12/ctlk-ormanlar-neden-yok-ediliyor.html

Ula’ya bağlı Çıtlık Mahallesi bugünlerde orman tahribatı ile gündemdeki yerini koruyor. DSİ tarafından 2016’da projesi yapılan ve 2017 yılında temeli atılan Çıtlık Sulama Göleti inşaatı nedeni ile su tutma havzası içinde yer aldığı düşünülen on binlerce ağaç kesilerek çok geniş bir alan ormansızlaştırılmıştı. Tarımsal sulama amaçlı yapıldığı söylenen ancak projenin gerçekleştirme süresi bitmiş olmasına rağmen ağaçların kesilmesi dışında neredeyse hiçbir faaliyetin yapılmadan şantiye sahasının terk edilmiş olması, buradaki ormanın başka amaçlar için kesilmiş olabileceği sorularını akla getiriyor.  Bilindiği gibi, gölet inşaatı çalışmaları ile birlikte su tutma havzasının dışında olmasına rağmen Melmin Deresi Mezarlığı’ndaki ağaçlar dahi kesilmişti.

 

               
              Gölet şantiyesi                                                                                                               Şantiye girişi                                                 Endüstriyel plantasyon için kesilmesi planlanan orman alanı

Sulama Göleti Projesi’nden ayrı olarak bugünlerde Karabörtlen Orman İşletme Şefliği’nin ağaçların kesildiği Melmin Deresi Mezarlığı’nın hemen yanındaki yamaçtaki ormanı da endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlediği bilgisi dolaşmaya başladı. Yerel halktan alınan bilgiye göre, yaklaşık 20 hektar alanda ağaçların endüstriyel kullanım amacı ile kesilmesi planlanıyor.  Haberin duyulmasından sonra bölgedeki duyarlı yurttaşlar bu projenin durdurulması için imza kampanyası düzenlemiş ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne toplu dilekçeler vermişti.

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi de konuyu yakından takip ediyor. MUÇEP temsilcileri, yüzlerce yılda oluşan bir orman eko-sistemini endüstriyel amaçla kesmenin doğayı katletmek anlamına geldiğini, güneşe maruz bırakılan toprağın su tutma kapasitesinin olumsuz etkileneceğini, yüksek eğimli arazideki bitki örtüsünün kaldırılmasının erozyona yol açacağını, orman alt bitki  örtüsünün yok edilmesinin bölgenin biyolojik çeşitliliğine de darbe vuracağını söylüyorlar. MUÇEP üyeleri, yasal ve anayasal haklarını kullanarak meşru yollardan yeni bir orman katliamına izin vermeyeceklerini bildirdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir